Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Programa Sessions Awards 2019 Premi Animation Master. Katariina Lillqvist

Premi Animation Master. Katariina Lillqvist

Katariina Lillqvist, l'animadora imprescindible

És un honor rebre la visita d'una autora increïble i reivindicar l'obra magnífica d'una de les dones de major trajectòria de l'animació independent europea de tots els temps i, no obstant això, gairebé desconeguda al nostre país, la finlandesa Katariina Lillqvist. Guionista, directora i productora, ha signat una vintena de títols en animació stop motion d'inspiració literària i també amb un fort compromís polític i social. Amb les seves històries, de vegades polèmiques, aquesta gran narradora i animadora reescriu des dels marges la gran història d'Europa.

Els preciosos titelles, de clara influència txeca i d'un marcat caràcter adult, recreen obres literàries i ficcions alhora que les impregna d'un rerefons sociocultural i polític. El seu segell d'autora, deutor també de les grans narracions ancestrals del nord d'Europa, es transmuta en relats contemporanis en què mostra el destí dels fills de Sarajevo (The Country Doctor), la posició de les comunitats romanís a l'Europa canviant (Tales from the Endless Roads: The Romary Mirror), la desaparició de les cultures tradicionals de les petites tribus del nord, la vida quotidiana a la seva ciutat natal de Tampere durant la Guerra Civil finlandesa (Far Away from Ural) i el dolor de les víctimes de la Guerra Civil espanyola (Radio Dolores), entre altres temes que donen fe de la mentalitat europea a través de les seves ferides i traumes.

Ha treballat des de l’any 1989 a Praga, on va crear Camera Cagliostro, productora i avui cooperativa de cinema i d’art independent, registrada a Tampere. Actualment treballa a Estocolm combinant el desenvolupament del Museu de Titelles Lapinlahticon amb la realització del seu primer llargmetratge d'animació The Master and Margarita.

Fa alguns anys vaig programar els curtmetratges de Katariina Lillqvist, fascinada per les seves adaptacions de Kafka i Brecht en titelles animats. Més tard vaig conèixer l'autora i em va lliurar generosament una cinta amb els seus contes romanís demanant-me que els mostrés al més gran nombre de públic possible. Manllevant les paraules de Brecht, diria que hi ha animadors importants i després hi ha els imprescindibles, i Katariina és una d'ells, de les que lluiten per l'art de l'animació i el seu potencial, tota la vida.

 

Carolina López

Twitter

Social Media

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo

Newsletter

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

info@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325