Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Mostra Sessions Salutacions Carolina López

Carolina López

Animac com a Càpsula del Temps

Si dintre de 100 anys obrissin una hipotètica càpsula del temps amb les pel·lícules que projectem i els continguts generats a Animac, segurament creurien que el nostre món és més humà, imaginatiu i poètic del que és.

L'animació projecta somnis i desitjos i, quan la memòria n’és la protagonista, ho fa al marge de la literalitat periodística, des de la inspiració que ofereix la petjada que han deixat en nosaltres els fets, grans i petits, dins i fora de la nostra pell. Si la memòria pot desdibuixar-se, tenim l'animació per tornar-la a dibuixar.

Carolina Lopez

Enguany, un autor fonamental que ha abordat el tema de la memòria, William Kentridge, rep el Premi Honorífic per una carrera singular, reconeguda tant a festivals com a teatres i museus d'art contemporani d'arreu del món. Artista plàstic multidisciplinari sud-africà, ha trobat en l’animació la seva tècnica favorita i en l'apartheid i el colonialisme el seu teló de fons, dibuixant amb carbonet i en gran format rastres de paisatges, mines i gent de Johannesburg des de la posició privilegiada, valent i lliure de l'artista.

El premi Animation Master d’enguany recau en Florence Miailhe, la gran dama de l'animació a França, en reconeixement a una llarga i fructífera carrera, amb el pinzell a la mà, donant vida i color a fragments de la vida quotidiana i a les mitologies, reminiscent de l'estètica postimpressionista. Animac, un any més, es rendeix al poder expressiu del dibuix i la pintura animada.

En un any extraordinari i amb accent europeu, molts curts com The Physics of Sorrow del búlgar Theodore Ushev, Tio Tomás, a contabilidade dos dias de la portuguesa Regina Pessoa o Dcera de la directora de Tadjikistan Daria Kashcheeva han conquistat premis, públic i crítiques internacionalment, amb la memòria com a tema central. Un projecte molt significatiu i proper, que presentem a la secció En Construcció, és Josep, una producció francesa amb participació catalana, dirigida per l'historietista Aurel sobre un episodi de la història que es resisteix a l’oblit, el dels republicans que van creuar la frontera per acabar en camps de concentració francesos, ficcionat però centrat en la figura real del dibuixant català Josep Bartolí. La seva atzarosa vida d’exiliat polític el va portar a relacionar-se amb Frida Kalho, a qui va dedicar algunes de les cartes d'amor més belles de la història, a qui la cantant Sílvia Pérez Cruz presta la seva veu a la pel·lícula, a més de signar-ne la música.

Explorant altres cinematografies, Mèxic i Estònia compten enguany amb extraordinaris representants a Animac. Es tracta dels mexicans Karla Castañeda i Luis Téllez, animadors stop motion, actualment apadrinats per Guillermo del Toro i que formaran part del gran projecte  “El Taller del Chucho”. D'altra banda, comptem amb l'estonià Ülo Pikkov, autor de Body Memory, el film que narra les deportacions stalinistes a Sibèria que van patir els països de l’òrbita soviètica.

El jove talent no deixa de brotar a les escoles d'animació, i són les protagonistes d'Animacrea, on presenten tallers i estudiants. Els dediquem el nostre Animac Campus, que estrena enguany la figura de padrina, en aquest cas la Nuria G. Blanco, productora a la guardonada productora irlandesa Cartoon Saloon, responsable de títols com The Breadwinner o Song of the Sea.

També hi haurà espai perquè les famílies gaudeixin d'un Petit Animac ple de pel·lícules delicioses i estrenes, com El caragol y la balena, o el llargmetratge stop motion Strike al director del qual, Trevor Hardy, també donem la benvinguda.

En un any dedicat a la memòria, reconeixem, amb el Premi Trajectòria, al director de Cinemàgic, mostra antecessora d'Animac, l'historiador i dibuixant Jordi Artigas. Completen el programa estrenes mundials amb les últimes novetats de l'oscaritzada Joan Gratz i María Lorenzo; una nit d'humor i memes amb Rocío Quillahuaman i Roberta Vázquez; i la presència del gran animador José Luis Moro, fill del mític José Luis Moro (creador de la Familia Telerín), responsable d'animacions a la meravellosa sensació de la temporada, Klaus. Tot això i mil sorpreses i trobades més ompliran d'animació la Llotja, el CaixaForum i tota la ciutat durant quatre dies intensos i, esperem, memorables.

 

Benvingudes a Animac en aquesta nova dècada. No hi ha futur sense arrels en el passat, així que ompliu la nostra càpsula del temps amb les vostres realitats i desitjos per al dia de demà.

 

Carolina López Caballero
Directora d'ANIMAC


Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo
La Paeria - Ajuntament de Lleida

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

info@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325