Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Notícies Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, presenta la seva programació

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, presenta la seva programació

Animac celebra la seva 19a edició del 19 al 22 de febrer a Lleida amb una programació que gira al voltant del tema “La mà de l’artista”

Animac celebra la seva 19a  edició del 19 al 22 de febrer a Lleida amb una programació que gira al voltant del tema “La mà de l’artista”, celebrant la multiplicació de les produccions ‘fetes a mà’, i reconeixent la mà dels artistes en els processos d’animació digital.

Animac comptarà  amb dos convidats d’excepció:Piotr Dumała, un dels animadors europeus més venerats actualment i guanyador  del Grand Prix en el recent  festival d’Ottawa amb Hipopotamy, que es podrà veure a Animac; i l'animador experimental Pierre Hébert, deixeble del referent mundial de l'animació experimental Norman McLaren.

Com a novetat, Animac presenta el nou Premi Trajectòria, que honrarà els 25 anys d'existència de l’Studio Grangel, fundat per Carlos i Jordi Grangel, dos dels nostres artistes més internacionals que han col·laborat amb cineastes com Steven Spielberg i Jeffrey Katzenberg (DreamWorks), Tim Burton o Genndy Tartakovsky (Sony  Pictures). Els germans Grangel, a més a més, impartiran una conferència i s’exposaran dibuixos dels seus personatges.

El festival enguany fa una forta aposta pel llarg i presenta un llistat de llargmetratges d'animació independents d'excepcional qualitat com Rocks in My Pockets  (estrena a Catalunya), Song of the Sea, Seth's Dominion, O Menino e o Mundo (guanyadora del darrer Grand Cristal d’Annecy), Truth Has Fallen i Giovanni's Island.

Animac no oblida els curtmetratges, ànima de la Mostra, i enguany es podran veure els darrers treballs de directors  internacionals com Torill Kove, Rita Basulto, Mirai Mizue, Olga o Priit Pärn; i nacionals com Anna Solanas i Marc Riba, César Díaz, Jossie Malis, Laura Ginès, Andrés Raimundo Nieves i Trimono, entre molts d’altres.

La Mostra completa la seva programació amb tot un seguit de conferències i tallers que portaran a Lleida als professionals més en actiu del moment com Víctor Monigote (Mortadelo i Filemon) o Íker de los Mozos (Big Hero 6), entre molts d’altres.

També hi haurà un espai per la trobada i l’experimentació a l’espai Animacrea, projeccions pel públic infantil i sessions escolars, sessions de trobades pels professionals del sector i moltes més activitats que completaran quatre intensos dies de programació.


Animac,  la  Mostra Internacional  de  Cinema d’Animació  de  Catalunya,  organitzada  per l’Ajuntament de Lleida, celebra aquest any la seva 19a  edició del 19 al 22 de febrer a Lleida. Quatre jornades plenes de projeccions, conferències,  tallers altres activitats especials que tindran lloc a les seus habituals del festival, La Llotja, CaixaForum Lleida i  com a novetat, l’espai Magical  Media, seu dels tallers educatius.

La programació d’enguany girarà al voltant del tema “La mà de l’artista” celebrant la multiplicació de les produccions ‘fetes a mà’,  i reconeixent la mà dels artistes en els processos d’animació digital, tota una  declaració d’intencions  en  una  mostra  que  des  de  sempre  ha  defensat  la  pinzellada  més personal. En paraules de la directora Carolina López: “Poder tocar la matèria segueix sent un plaer per a l’artista i  les joves generacions ho estan redescobriment,  prova d’això és  que més del 80% de les pel·lícules rebudes aquest any a Animac (incloent la d’importants escoles internacionals) estan creades amb tècniques manuals. La selecció que presentem és una mostra del talent i  la valentia de situar en primera línia el pinzell més personal”.

Animac, el festival especialitzat més veterà de  tot l’estat espanyol, presenta  enguany  una llista de llargmetratges d'animació de productores independents d'excepcional qualitat, entre els que trobem l’estrena a Catalunya de Rocks in My Pockets, òpera prima de l’autora letona afincada a Nova York, Signe Baumane (preseleccionada als Oscar); Song of the Sea, joia de l’animació tradicional del director de  The  Secret of Kells, Tomm Moore;  i  la recentment nominada als Oscar i  primícia a Espanya, Seth's Dominion, un documental animat sobre Seth, el gran dibuixant de còmic canadenc. També hi trobarem les meravelloses O Menino e  o Mundo d’Alê Abreu guanyadora del darrer Grand Cristal d’Annecy;  Truth Has Fallen de Sheila Sofian,  documental animat  sobre innocents empresonats; i  l’emocionant Giovanni's Island, recent treball de Mizuho  Nishikubo, dels estudis japonesos IG.

Així  i  tot,   Animac no oblida els curtmetratges, que  segueixen sent l'ànima de  la mostra.  Entre els seleccionats aquest any es podran veure, entre molts d'altres, Le Sens  du toucher de Jean Charles Mbotti  Maloto, el recent candidat als Oscar Me and my Moulton de Torill  Kove, Lluvia en los ojos, de la mexicana Rita Basulto; una nova estètica a l’animació de plastilina amb Eager d’ Allison Schulnik; Wonder de Mirai Mizue; o el millor curt de l’any 2014 segons els crítics i especialistes Pilots on the Way Home, de la parella d’Estònia Olga i Priit Pärn.

Les  produccions  catalanes  i   de  la  resta  de  l‘Estat  espanyol  també  hi  són  presents  amb  títols com Bloquejats apilats d'Anna Solanas i  Marc Riba, Zepo de César Díaz, Bendito Machine V- Pull the Trigger de Jossie Malis,  La Princesa  China de Tomás Bases, Tengo miedo de Laura Ginès,  La Trompeta d’Andrés  Raimundo Nieves i  l’iconoclasta  Monkeys are back in town dels madrilenys Trimono.

El convidat  especial d’aquesta edició és Piotr Dumała (1956, Varsòvia), guanyador del Grand Prix en el recent festival d’Ottawa amb el seu últim i impressionant curt Hipopotamy, que es podrà veure a Animac. És un dels cineastes més venerats de Polònia per les seves versions animades i en imatge real de l’univers  d’escriptors com Nikolai  Gógol,  Franz Kafka o Fyodor Dostoievsky.  Les seves pel·lícules, moltes  d’elles  realitzades  amb  la  tècnica  de  la  seva  invenció  “animació  destructiva”,  inclouen adaptacions de libres de clàssics literaris, però també retrats psicològics dels seus autors. Una de les seves obres més celebrades és l’adaptació de Crim  i Càstig, basada en l’obra homònima de Dostoevsky. Dumała,  que  es  troba  en  el seu  millor  moment creatiu  (actualment està  finalitzant  el seu  segon llargmetratge en imatge real), oferirà una conferència i algunes de les seves animacions més destacades juntament amb la projecció d’Hipopotamy.

Animac també comptarà amb la presència excepcional de  l'animador experimental i  artista plàstic Pierre  Hébert (Montreal 1944), deixeble del referent mundial de l'animació  experimental,  Norman McLaren, qui  presentarà les  seves  pel·lícules  i  les  del seu mestre, en una carta blanca i  oferirà  als amants de l’animació més propera a les arts plàstiques una imperdible masterclass. D'aquesta manera, Animac s'uneix a la celebració del centenari del naixement de McLaren.

Com a novetat, Animac presenta el nou Premi Trajectòria, que en el seu naixement honrarà els 25 anys d'existència de l’Studio Grangel, fundat per Carlos i Jordi Grangel, dos dels artistes catalans més internacionals, que  també  seran  presents  en  una exposició i  que  impartiran  una  conferència dedicada al seu quart de segle de treballs al món de l'animació en el que han col·laborat amb molts dels grans noms de l’animació  com Steven Spielberg i  Jeffrey Katzenberg, propietaris de DreamWorks; el director de cinema Tim  Burton; Genndy Tartakovsky, reputat director de Sony Pictures  Animation;  o Peter Lord, co-fundador de Aardman, entre molts d’altres.

Una altra esperada  conferència es  la que  ajuntarà les  dues  produccions 3D més  populars  del moment: Mortadelo i Filemón Contra Jimmy el Cachondo i  Big Hero 6. Víctor Monigote, director d'art de Mortadelo i  Filemón contra Jimmy el Cachondo (Zeta Cinema, Películas Pendelton); i Íker de  los Mozos,  un dels responsables  tècnics  de Big Hero 6, (Walt Disney  Animation  Studios), compartiran un fascinant esdeveniment on descobrirem el diàleg creatiu entre la tradició i la novetat en el mon de l’animació.

La secció "En Construcció" torna a Animac  amb la conferència  dedicada a Psiconautas,  la futura pel·lícula d'animació dirigida pels gallecs Alberto Vázquez (Birdboy, Sangre de Unicornio) i  Pedro Rivera (Birdboy) i basada en la novel·la gràfica del primer, que ens parlaran del seu prometedor primer llargmetratge animat, ara en fase de producció.

I pels interessats en les sèries animades en TV la conferència “Així vam  crear Horaci l’Inuit” presentarà Horaci l'Inuit, una nova producció d'animació infantil creada pel lleidatà Òscar Sarramia. A més, la secció   Animac   Cartoon  oferirà   novetats   nacionals  i    internacionals   de   productores   com  ara Nickelodeon i Cartoon Network, entre d’altres.

Animacrea,  l’espai  per a experimentar l’animació  en primera persona,  tornarà a omplir la segona planta de La Llotja de tallers de tota mena impartits per escoles com ara l’Escola d’Art Leandre Cristòfol,

9zeros, Ites, Joso, Pau Gargallo, Ilerna, Escola d’Art de Sant Cugat, Ermengol i  La Academia de la Animación. A més, el llibre tindrà una marcada presència amb estands  com ara el de la Bibloteca Pública de Lleida que cedeix part de la seva secció de cinema i animació, La Traama Cómics, Llibreria Caselles,  Haiku Barcelona amb especialitats  japoneses  o Imágica  Ediciones.  Grans Records, botiga especialitzada en música i  vinils, ambientaran també aquests dies juntament amb les activitats pedagògiques de Kumon o les activitats d’animació programades pel Bombeto.  Finalment, La Guerrilla del Gilda (col·lectiu de noies amb afició a teixir i passar-ho bé), ens acompanyaran el cap de setmana i presentaran, després d’haver treballat setmanes abans, la confecció del vestit del nostre protagonista del cartell. Repeteix també l’Open Screen, animació non-stop en pantalla oberta i  l’Espai Kids per deixar anar la imaginació i la mà dels artistes més petits. Com a novetat, el diumenge 22 de febrer a les

18 h, hi haurà presentació oficial dels tallers Animac que s’han anat realitzant durant tots aquests dies.

El  Networking  and  Pitch és  ja un referent pels professionals emergents  gràcies a les activitats programades que estableixen un pont entre el talent jove i els professionals establerts, gràcies al pitch de projectes Incubator, al que enguany s’han presentat 16 projectes en fase de producció o pre- producció,  una  col·lecció  dels  quals  seran  avaluats per  un  panel  d’experts.  A més  les  sessions Portfolio, donen la possibilitat de una trobada bis a bis entre el professional de l’animació que vol fer- se se un lloc en la indústria, i els productors i realitzadors en busca de talent.

Per trencar el gel entre els professionals establerts i  els emergents, tothom està convidat al vermut freelance, una de les moltes ocasions que facilita Animac per a establir contactes i  alhora fer un reconeixement a la gran quantitat d’artistes i professionals que treballen per compte propi i configuren una important part de la nostra indústria. Animac també ofereix a les escoles d’animació i  als serveis especialitzats del sector, tenir visibilitat al Market Pitch, breus sessions per a presentar-se en públic i intercanviar contactes entre les empreses i els interessats als serveis que s’oferten.

Animac tampoc oblida els més petits de la casa, amb la popular secció Petit Animac i les Sessions Escolars que enguany baten record de visites amb més de 6.600 nens. Petit Animac és un aparador per a l’animació no comercial i  busca el desenvolupament de la imaginació i  la sensibilització vers els valors en peces  entretingudes per a tota la família com ara Juan y la nube de  Pablo Poleseyo; Mythopolis,  d’Alexandra Hetmerová;  o Tant de Fôrets de Burcu Sankur, basat en un poema de Jackes Prévert, entre molts d’altres. També es podran veure els llargmetratges ja citats Song of the Sea i O Menino e o Mundo.

Animac reforça una vegada més la seva vocació pedagògica amb tallers i activitats en col·laboració amb centres i  entitats de la ciutat impartits pels millors professionals del mitjà. En destaquem: el taller RE-CICLADO impartit per l’artista mexicana Lourdes Villagómez amb l'Escola Municipal d'Art Leandre Cristòfol; un taller impartit per El Bombeto amb l'escola Ilerna centrat en una experiència stop-motion i de modelatge; el taller I Love Lleida organitzat per la Regidoria de Benestar Social; un seminari amb el Grau de Comunicació i  Periodisme Audiovisual de la UdL a càrrec de Manuel Garín de la Universitat Pompeu Fabra, centrat en l'experiència de la creació i el llenguatge dels videojocs; i finalment un taller centrat en la tècnica stop-motion de cut-out, Paper Stop, organitzat per la Regidoria de Joventut i  a càrrec de L'Acadèmia  d'Animació.  Tots ells  tindran  lloc al Centre de Producció Audiovisual  Magical Media de Lleida.

Animac completa la seva programació amb activitats nocturnes al Cafè  del Teatre com ara la projecció “Porqué me da la Gana”, una nit “friki” amb una selecció de les animacions internacionals més inesperades i trenca-motlles de la temporada.

Divendres 6 de febrer a les 19.30 h es farà un tast d’Animac al CCCB de Barcelona. La directora de la Mostra, Carolina López, presentarà el programa i moderarà una taula rodona amb els animadors Rocío Álvarez i Juan Pablo Echeverri, titulada ‘La mà de l’artista’, on es desvetllaran els secrets de l’èxit d’aquets joves animadors i les seves tècniques manuals.


Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo
La Paeria - Ajuntament de Lleida

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

info@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325