Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Notícies Animac presenta tota la programació de la seva 20a edició

Animac presenta tota la programació de la seva 20a edició

La programació, sota el lema Futurs Femenins, incorpora professionals d’àmbit internacional, com la realitzadora portuguesa Regina Pessoa (convidada especial); el cocreador i directora de producció de la sèrie “Chico Ostra”, Fabien Limousin i Violette Teyssier; Shamik Majumdar, de The Whalt Disney Company, o Yolanda Alonso, de Cartoon Media, entre altres

La 20a Mostra de Cinema Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya , organitzada per l’Ajuntament de Lleida, se celebrarà del 25 al 28 de febrer, i té com a seus habituals la Llotja, CaixaForum Lleida i el Magical, on s’hi fan tallers educatius

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que organitza l’Ajuntament de Lleida celebra aquest any la seva 20a edició. La ciutat acollirà del 25 al 28 de febrer quatre jornades intenses de projeccions, conferències, tallers i altres activitats especials que tindran lloc a les seus habituals del festival, La Llotja i CaixaForum Lleida, i a l’espai Magical Media, Centre de Producció Audiovisiual, on s’hi fan tallers educatius. La programació de la mostra ha incorporat la presència de professionals, referents en el món de l’animació, que exposaran les seves experiències i obres.

Animac ha centrat la programació d’enguany en el talent femení. La Mostra vol celebrar la presència cada cop més important de la dona en el món de l’animació i, alhora, posar de manifest els camps en els quals queda recorregut per fer. Per aquest motiu, la convidada especial d’enguany és Regina Pessoa. La realitzadora portuguesa és una de les autores claus de la nova animació independent. Formada en l’entorn de les Belles Arts i la il·lustració, és autora de la trilogia sobre la infantesa que inclou els premiats films A noite, Tragic Story with Happy Ending i Kali the Little Vampire creats amb tècniques a cavall entre l’animació i el gravat.

Pel que fa a les realitzadores convidades a Animac 2016 es comptarà amb Anca Damian, autora romanesa i directora del llargmetratge Magic Mountain, i amb l’autora belga An Vrombaut, creadora de la sèrie infantil anglofrancesa (emesa per TV3) Carrer del zoo, 64, una de les sèries europees més venudes de tots els temps.

Entre els professionals que s’han afegit a la 20a edició, hi ha Fabien Limousin, cocreador de la sèrie Chico Ostra i la seva line producer Violette Teysler. Oferiran una conferència tractant el procés creatiu i de producció, d’una de les millors sèries de recent creació, emesa a Disney XD. Chico Ostra és una producció de Je Suis Bien Content, productora francesa independent, reconeguda i innovadora, fundada l’any 1996. Ha estat responsable de llargmetratges guardonats als festivals de  Cannes i Annecy com ara Persépolis (Vincent Paronnaud i Marjane Satrapi; Premi del Jurat a Cannes 2007), Avril et le Mondre Truqué (Christian Desmares, Franck Ekinci, Premi Cristal Annecy 2015) i de més d’una vintena d’altres curtmetratges d’autor i creatives sèries de TV.

El premi a la trajectòria professional s’atorga enguany a l’animadora catalana Pepita Pardell. La mostra dóna continuïtat a aquest guardó, que es va iniciar l’any passat, fent un reconeixement a una de les figures femenines que fa més temps que treballa en el món de l’animació. Va començar la seva carrera treballant a Garbancito de la Mancha (Arturo Moreno, 1945) que fou la primera pel·lícula d’animació de l’Estat.

Animac, la mostra especialitzada més veterana de tot l’estat espanyol, presenta enguany una llista de llargmetratges d'animació d'excepcional qualitat. Destaca l’estrena a Catalunya de Tout en haut du monde, de Rémy Chayé, i Miss Hokusai de Keiichi Hara, ambdues protagonitzades per noies fora dels estereotips femenins que acostuma a mostrar el cine comercial. També The Boy and the Beast de Mamoru Osoda i Anomalisa, codirigit per Charlie Kaufman i Duke Johnson, dos títols esperadíssims.

Animac té especial cura dels curtmetratges, que segueixen sent la seva ànima. Entre els seleccionats d’aquest any es podran veure, es troben Anatomie Pavouka (Anatomia d’una aranya), un intrigant relat en stop motion de Vojtech Kiss;  World of Tomorrow, de l’aclamat autor americà Don Hertzfeldt, nominat a un Oscar i triat pels crítics i especialistes en animació com a millor curt 2015; Chulyen, histoire du corbeau, una història magnètica i fosca de Cerise López i Agnès Patron; l’especial relació d’un fill i la seva mare retratada en stop motion a Edmond de Nina Gantz; Limbo Limbo Travel, un divertit relat dels estereotips femenins firmat per Zsuzsanna Kreif i Borcsa Zétényi; The Other Side of the Woods, una versió moderna del conte de la caputxeta d’Anu-Laura Tuttelberg; la divertida nova creació de l’oscaritzat Cordell Baker, que canvia el seu peculiar dibuix per les titelles a If I Was God; i fins i tot, un film pintat amb la sang del propi autor Blood Manifesto, del búlgar Theodor Ushev.

Animac també se’n recorda dels més petits de la casa, amb la popular secció Petit Animac i les Sessions Escolars que enguany baten record de visites amb més de 8.500 nens i nenes. Petit Animac és un aparador per a l’animació no comercial i busca el desenvolupament de la imaginació i dels valors amb peces com el llargmetratge Tout en haut du monde (Al sostre del món), de Rémi Chayé, estrena en primícia a l’Estat Espanyol.

Una novetat d’enguany és la secció Short&Sweet, dedicada a una franja d’edat d’infants entre 0 i 3 anys, amb acurades imatges i sons, de durada reduïda perquè els més petits també puguin gaudir d’Animac.

El Networking & Pitch torna a ser un any més un referent pels professionals emergents gràcies a les activitats programades que estableixen un pont entre el talent jove i els professionals establerts. Així, aquest 2016 s’han triat 10 projectes dels 26 que s’han presentat al pitch de projectes Incubator, una col·lecció dels quals seran avaluats per un panel d’experts com Shamik Majumdar (Productor Creatiu a The Walt Disney Company). A més, les sessions Portfolio, enguany n’hi ha 19, donen la possibilitat d’una trobada vis-à-vis entre el professional de l’animació, que vol fer-se un lloc en la indústria, i els productors i realitzadors en busca de talent. Enguany es torna a acollir també una jornada d’Europa Creativa (Recursos MEDIA per al sector de l’animació) que comptarà amb la participació de professionals de primera línia com ara Morgann Favennec de la distribuïdora francesa Superights (premi millor empresa de distribució a l’animació Cartoon Media 2015) i Yolanda Alonso directora de Cartoon Masters i Cartoon Connection del programa Media Europe Creates.

El talent local també tindrà una nodrida representació amb curts que destaquen per la seva creativitat i qualitat d’execució com ara: Haiti Tablo A, de Mario Torrecillas, el rodatge del qual va inspirar el curt documental 9 días en Haití de J.A. Bayona;  Amore d’inverno, signat per una de les grans realitzadores del panorama espanyol i ex-directora de la Mostra, Isabel Herguera; i Viaje a Pies, un intrigant curt animat magistralment fet per Chris Cembe. D’altra banda, Mercedes Marro, realitzadora d’animació i directora de la productora Tomavistas i Xavier Romero, presentaran en primícia el seu nou curt Camino de agua para un pez.

Animac reforça una vegada més la seva vocació pedagògica amb tallers i activitats en col·laboració amb centres i entitats de la ciutat impartits pels millors professionals del mitjà. Dues novetats importants en aquest camp són les activitats que es faran per primer cop a l’Aula Hospitalària Arnau de Vilanova (23 i 24 de febrer) i una jornada per a docents d’educació primària i secundària. Ambdues estaran impartides pel mateix equip d’artistes italiano-suïsses: Bruna Ferrazzini i Ilaria Turba, que conjuntament formen AnimaBiriki i empren l’animació per expressar emocions. El dijous 25 tindrà lloc al mateix Teatre de la Llotja de Lleida el seminari per a docents: L’animació com a eina pedagògica, per transmetre els valors a través de l’animació i fer-la servir com a element educatiu. Al Magical és la seu dels tallers de creació i producció per als estudiants d’Ilerna i de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol. I també se’n faran a diferents centres culturals de la ciutat i que tenen els Selfies i les tècniques de videojockey com a protagonistes.


Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo
La Paeria - Ajuntament de Lleida

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

info@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325