Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Notícies TOP LIST ANIMAC 25: Els millors llargmetratges, els autors més destacats i el talent emergent més sorprenent dels darrers 25 anys

TOP LIST ANIMAC 25: Els millors llargmetratges, els autors més destacats i el talent emergent més sorprenent dels darrers 25 anys

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida del 25 de febrer al 7 de març, celebra enguany el 25è aniversari i ho fa repassant les millors animacions dels darrers vint-i-cinc anys gràcies a la TOP LIST ANIMAC 25. Una llista feta amb la col·laboració de persones claus en l’estudi de l’animació a escala internacional. La TOP LIST ANIMAC 25 recull els cinquanta millors llargmetratges animats dels darrers vint-i-cinc anys, els vint-i-cinc autors de curtmetratges d’animació més destacats, així com els noms del talent emergent, les animadores i animadors del futur, segons els comissaris, escriptors i estudiosos que han col·laborat amb Animac per crear aquesta top list.

Entre aquests respectats prescriptors que han participat en l’elaboració del rànquing es troben grans historiadors com Jayne Pilling i Giannalberto Bendazzi; directors de festivals i cinemateques de referència com Marcel Jean (Annecy, Cinémathèque del Quebec); reconeguts acadèmics com Paul Wells (Loughborough University); la següent generació d'escriptors i crítics com ara Alex Dudok de Wit (Cartoon Brew) i Olga Bobrowska (Zippy Frames), així com l’anterior directora d’Animac, Isabel Herguera, i la present, Carolina López, entre altres.

Gràcies a les seves aportacions, Animac ha elaborat tres llistes: Top Llargmetratges, Top Autors de Curtmetratges i Top Talent Emergent, que es poden consultar a la pàgina web www.animac.cat i a les xarxes socials del certamen (Twitter: @Animac_Lleida; Facebook: @AnimacLleida, i Instagram: @animaclleida).

Encapçala la llista Top Llargmetratges la japonesa El viatge de Chihiro (Sen to Chihiro no Kamikakushi, 2001), produïda per l’estudi Ghibli, la història fantàstica de la nena Chihiro que arriba per atzar a un balneari ple d’esperits i encanteris, signada pel mestre entre mestres de l’animació, Hayao Miyazaki. En segona posició es troba l’inoblidable film francès Bienvenidos a Belleville (Les triplettes de Belleville, 2003) del genial dibuixant Sylvain Chomet, amb una història d’intriga i amor fraternal amb Tour de França i ex-starlettes del Music Hall. I el tercer dels llargs més votats ha estat Mary and Max, la tendra història de dos marginals inspirats en personatges reals, creada en stop motion el 2009 per l’australià Adam Elliot.

Pel que fa a la llista Top Autors de Curtmetratges, que han treballat només o principalment al llarg d’aquests 25 anys, els autors més votats han estat: Theodore Ushev, Koji Yamamura i Regina Pessoa. Cal destacar la participació d’Ushev i Pessoa en la passada edició d’Animac, amb la projecció d’alguns dels seus curtmetratges més recents com The Physics of Sorrow i Barcelona de foc del búlgar Theodore Ushev, i Tio Tomás: A contabilidade dos dias dirigit per la portuguesa Regina Pessoa. Tots tres creadors han visitat Animac al llarg d’aquests vint-i-cinc anys d’història del certamen, s’han organitzat focus sobre la seva obra i han ofert inoblidables conferències.

Per últim, les joves animadores Daria Kashcheeva i Martina Scarpelli han estat les més votades de la llista Top Talent Emergent. Es dona la circumstància que ambdues autores van estar presents també en la programació de la passada edició d’Animac, on es va projectar el guardonat curtmetratge Daughter de la txeca Daria Kashcheeva, i Egg de la italiana Martina Scarpelli.

La directora de la Mostra, Carolina López, fa la següent valoració dels resultats: “Cal destacar, en primer lloc, la diversitat d’orígens, edats, i gènere dels comissaris, els quals han valorat principalment la vessant artística i personal dels treballs, per sobre de qualsevol altra consideració, i, en segon lloc, que aquestes llistes avalen la feina feta a Animac al llarg d’aquests vint-i-cinc anys, ja que la majoria d’autors i films ressenyats han estat presents a la Mostra en una aposta per la diversitat creativa i cultural. També cal observar que les nacionalitats més recurrents en el llistat de llargmetratges són Japó i França, països amb una indústria important i també un gran suport a la cultura, que esdevé un major espai creatiu. Pel que fa als autors i autores de curts, observem que els països de l’Est d’Europa són una gran pedrera de talent, encara avui, gràcies a la seva gran tradició en animació, però que, de nou i afortunadament, la diversitat de nacionalitats és evident. Cal observar que Espanya, tot i no encapçalar el rànquing, ocupa un espai en aquestes llistes. En termes de gènere, el format llargmetratge ha estat i encara és territori d’homes (com a directors), mentre que trobem la paritat en autors i autores més independents, i en la llista de Top Talent Emergent la majoria són noies. Pel que fa a tècniques, el dibuix animat és la tècnica més valorada, seguida per l’stop motion i el 3D”.

PREMI HONORÍFIC D’ANIMAC 2021 PER A JOANNA QUINN I ANIMATION MASTER PER A ADAM ELLIOT

És un plaer per a Animac anunciar que el premi Honorífic 2021 serà per a la realitzadora britànica, dibuixant extraordinària i feminista amb l’humor com a principal aliat, Joanna Quinn (Affairs of the Art) i el premi Animation Master, per a l’oscaritzat Adam Elliot (Mary and Max), autor australià de biografies modelades en plastilina i animades en stop motion. Durant el certamen, es mostraran dues completes retrospectives de les seves obres a Filmin i oferiran una masterclass i una xerrada, respectivament, exclusives per a Animac Online, on parlaran de les seves carreres i els seus projectes més recents, encara per estrenar.

Joanna Quinn (Regne Unit, 1962) és ​​una de les figures més aclamades de l’animació mundial. És reconeguda internacionalment per les seves habilitats exclusives de dibuix, les seves meravelloses caracteritzacions i el seu humor. Les pel·lícules i anuncis publicitaris de Quinn han guanyat més de 90 premis, incloses quatre nominacions als Bafta, tres Emmy i dos Oscar. Ha rebut beques honorífiques i doctorats en quatre universitats del Regne Unit, inclosa la Royal College of Art de Londres. La nova pel·lícula Affairs of the Art de Joanna Quinn i Les Mill s’estrenarà el gener de 2021.

Adam Elliot (Austràlia, 1972) és un dels directors de cinema d’animació stop motion independents més aclamats per la crítica. Els seus films han estat guardonats amb més de cent premis internacionals, entre els quals destaca l’Oscar al millor curtmetratge d’animació de 2004 per Harvie Krumpet. Les seves obres, anomenades per l’autor ‘Clayographies’, retraten personatges marginals com mai ningú els ha retratat abans en animació, han estat vistes per milions de persones i han participat en centenars de festivals de cinema.

AVANÇAMENT DE PROGRAMACIÓ D’ANIMAC 2021

Animac 2021 celebra el 25è aniversari amb un viatge pel passat, present i futur del cinema d’animació, amb activitats presencials a Lleida del 26 al 28 de febrer i programació en línia que s’estendrà del 25 de febrer al 7 de març a Filmin (films) i YouTube (conferències i trobades).

A més dels dos premis internacionals, una part de la programació d'Animac tindrà una estreta vinculació amb la TOP LIST ANIMAC 25, amb la mostra d’una selecció dels llargmetratges i curtmetratges més destacats que figuren en el rànquing.

Tanmateix, el certamen aplegarà, en una taula rodona virtual, a creadors com Theodore Ushev i Regina Pessoa, així com altres autors i autores de curtmetratges valorats com els millors pels especialistes.

A banda d’aquesta gran festa del 25è aniversari, com cada any, Animac oferirà les més recents novetats de curtmetratges i llargmetratges en les seves habituals seccions, la majoria de les quals es podran gaudir tant online com en pantalla gran a Lleida.

CURATORS QUE HAN PARTICIPAT EN L’ELABORACIÓ DE LA TOP LIST ANIMAC 25

L’organització d’Animac està profundament agraïda a tots i cadascun dels grans coneixedors i influencers de tot el món per participar en l’elaboració de la TOP LIST ANIMAC 25 amb motiu d’aquest especial aniversari:

Milen Alempijević, Sèrbia

Margit Antauer ‘Buba’, Croàcia

Giannalberto Bendazzi, Itàlia

Olga Bobrowska, Polònia

Marco de Blois, Canadà

Alex Dudok de Wit, Països Baixos i Regne Unit

Adrián Encinas, Espanya

Isabel Herguera, Espanya i Alemanya

Marcel Jean, França i Canadà

Xavier Kawa-Topor, França

Vassilis Kroustallis, Grècia

Carolina López, Espanya

María Lorenzo, Espanya

Mihaela Mihailova, Estats Units

Aneta Orozek, Països Baixos

Jayne Pilling, Regne Unit

Igor Prassel, Eslovènia

Chris Robinson, Canadà

Dan Torre, Austràlia

Samuel Viñolo, Espanya

Paul Wells, Regne Unit

Léa Zagury, Brasil


Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo
La Paeria - Ajuntament de Lleida

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

info@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325