Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Premsa EN MARXA LA 22ª EDICIÓ D’ANIMAC AMB MÚSICA EN DIRECTE PER L’ESTRENA INTERNACIONAL DEL FILM ‘ANIMACIÓ PER A LES QUATRE ESTACIONS DE VIVALDI’

EN MARXA LA 22ª EDICIÓ D’ANIMAC AMB MÚSICA EN DIRECTE PER L’ESTRENA INTERNACIONAL DEL FILM ‘ANIMACIÓ PER A LES QUATRE ESTACIONS DE VIVALDI’

La inauguració ha comptat amb l’estrena internacional de la producció japonesa ‘Animació per a les Quatre Estacions de Vivaldi’,un film animat compost de quatre curtmetratges realitzats per quatre grans animadors independents i musicat en rigorós directe per l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC). Anna Budanova, la creadora del curtmetratge ‘La Primavera’, un dels quatre que formen el film, ha estat present en l’acte inaugural.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, destaca la potència del sector a Lleida en l'estrena de la 22a edició de 'l'Animac, que portarà a Lleida el millor cinema d'animació fins al pròxim diumenge.

La directora de la mostra, Carolina López, agraeix la col·laboració de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida que posarà la música en directe a la pel·lícula inaugurali ha desitjat que des dels més petits de la casa fins als professionals del sector trobin “el seu Animac”.

Alfons Reverté, director de l’OJC, remarca que el cinema-concert inaugural plasma la mixtura entre la tradició i la modernitat, entre la música de Vivaldi i la màxima contemporaneïtat possible com és l’animació d’Animac, una mostra de com les diverses disciplines artístiques poden conviure a temps real en aquesta barreja tan atractiva.

Del 22 al 25 de febrer, Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que organitza l’Ajuntament de Lleida, torna a ser l’epicentre de l’animació nacional i internacional, i pont entre el talent jove i els professionals establerts.

El convidat especial i Premi d’Honor d’Animac 2018 és el prestigiós compositor i dissenyador de so Normand Roger, creador de les bandes sonores de pel·lícules com ara 'The Man Who Planted Trees' de Frédéric Back i 'Father and Daughter' de Michaël Dudok de Wit, un convidat de luxe amb una dilatada i guardonada carrera en el món de l'animació.

El Premi Trajectòria d’Animac és enguany per al compositor de les bandes sonores de l’exitosa pel·lícula d’animació ‘Tadeo Jones’, Zacarías M. de la Riva, amb una fructífera producció de BSO per a cinema, i en especial per a animació.

Carlos Biern, president de Diboos, la Federació Espanyola d'Associacions de Productores d'Animació, ha presentat aquest matí un avançament del ‘Llibre Blanc de l’Animació Espanyola’

_____________

La 22a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida, s’ha inaugurat avui dijous, 22 de febrer, amb l’estrena internacional d'Animació per a les Quatre Estacions de Vivaldi,un film animat compost de quatre peces, una per cada estació, realitzades per quatre grans animadors independents: Anna Budanova (primavera), que ha estat present en la inauguració, Olga i Priit Pärn (estiu), Atsushi Wada (tardor) i Theodore Ushev (hivern), produït per la Tokyo University of the Arts i musicat en rigorós directe per l'Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC),amb Joan Espina com a violí solista i sota la direcció musical d’Alfons Reverté.

 

En la benvinguda al festival, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros,ha destacat que Lleida s'està consolidant com un veritable "clúster audiovisual" i que Animac n'és la punta de llança, amb abast internacional en el món de l’animació.

 

 

La tinent d’alcalde i regidora de les Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura, l'Educació i els Esports, Montse Parra, també ha participat en la inauguració i s'ha mostrat "molt satisfeta" de com es presenta l'Animac 2018. "La programació que oferim és tremendament interessant i tot l'espai que forma part de l'educació i la formació té com sempre a Animac una gran presència", ha assenyalat.

 

Per la seva part, la directora d'Animac, Carolina López, haagraït la col·laboració de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida “perquè gràcies a la seva complicitat podem gaudir en aquesta inauguració de l’estrena internacional d’‘Animació per a les Quatre estacions de Vivaldi’ musicada en directe”. López ha destacat també la figura del Premi d’Honor d’enguany, el compositor Normand Roger, de qui ha dit que és “una de les figures clau de la composició musical en les pel·lícules d’animació”.La directora d’Animac ha desitjat que des dels més petits de la casa fins als professionals del sector trobin “el seu Animac”.

 

L’estrena del festival també ha comptat amb el suport de l’Institut Català d’Empreses Culturals, amb la presència del seu director audiovisual, Francisco Vargas, qui ha lloat la feina que fa Lleida amb l'Animac.

Alfons Reverté, director de l’OJC, ha remarcat que el cinema-concert inaugural “plasma la mixtura entre la tradició i la modernitat, entre la música de Vivaldi i la màxima contemporaneïtat possible com és l’animació d’Animac, una mostra de com les diverses disciplines artístiques poden conviure a temps real en aquesta barreja tan atractiva”.

 

Durant la cerimònia, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha entregat el Premi d’Honor d’aquesta edició aNormand Roger, prestigiós compositor canadenc i dissenyador de so amb 45 anys de trajectòria, que ha creat més de 200 bandes sonores i ha treballat amb els millors animadors independents del món, com Frédéric Back, Aleksandr Petrov, Paul Driessen, Caroline Leaf, Michaël Dudok de Wit, Regina Pessoa o Co Hoedeman, entre altres. Les produccions amb les quals ha col·laborat Roger han obtingut centenars de premis en festivals internacionals, incloses 13 nominacions als Premis de l’Acadèmia de Hollywood, de les quals 6 van rebre Oscars®. El compositor canadenc ha estat acompanyat de la seva esposa, Marcy Page, productora d’animació de la National Film Board del Canadà.

 

Normand Roger ha agraït la distinció que Animac li ha concedit i ha mostrat la seva satisfacció perquè la música centri l’Animac d’enguany, ja que “la música i el disseny de so són part de l’animació i que es reconegui de tant en tant és molt gratificant”.

 

La 22a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, ha començat aquest matí amb l’espai Networking and Pitch, l’aparador d’Animac dedicat al sector professional de l’animació. Carlos Biern, president de Diboos, la Federació Espanyola d'Associacions de Productores d'Animació, formada per les principals associacions del sector (AEPA - Associació Espanyola de Productors d'Animació i PROANIMATS - Associació Catalana de Productors d'Animació), ha presentat un avançament del que serà el Llibre Blanc de l’Animació Espanyola, que veurà la llum properament. “El llibre explica la situació del sector de l’animació, el seu impacte i l’evolució de cara a recomanar, sobretot a les administracions públiques, possibles millores per ser considerat un sector estratègic dins de l’entreteniment” ha afirmat Biern. El president de Diboos també ha confirmat la gran tasca que porta a terme l’Animac en la difusió de l’animació.

 

També durant el matí ha tingut lloc la primera sessió d’Animac Incubator. Durant la mostra, 11 projectes (5 sèries de TV, 1 llargmetratge, 3 curtmetratges, 1 videojoc i 1 projecte online educatiu) es presentaran durant dos dies davant un pannel de destacats professionals de la indústria de l’animació que els valoraran i en donaran la seva opinió d’experts. Animac Incubator actua com a nexe d'unió entre una indústria establerta i una preindústria formada per agents independents, a vegades fora dels radars de les grans productores i institucions.

 

El pannel d’experts d’aquesta edició d’Incubator està compost per Carlos Biern, CEO de BRB Internacional i president de Diboos; Daniel Martínez, gerent de projectes i coproduccions de Planeta Junior; Marcy Page, productora de la National Film Board del Canadà; i Ben Locket, compositor musical d’El Asombroso Mundo de Gumball i Revolting Rhymes, aquesta darrera producció de la BBC, recentment nominada als Oscars i guanyadora en l’Emile Awards, entre d'altres.

 

Ja per la tarda, l’il·lustrador i realitzador d’animació lleidatà Òscar Sarramia, un convidat habitual d’Animac, ha presentat la segona temporada d’Horaci l’inuit, sèrie de gran èxit infantil, recentment estrenada a TV3.

Tal Gadon, l’animador i responsable de l’animació a l’acadèmia d’arts més antiga d’Israel, la Bezalel Academy of Arts and Design, ha presentat les més recents produccions d’aquesta escola, d’on precisament va sorgir el talent per fer el llargmetratge Vals con Bashir (Ari Folman, 2008), una impactant història sobre la matança de refugiats palestins al Líban, guardonada amb el Globus d’Or i un César, i en la qual Gadon en va animar una bona part.

 

El primer dia de l’Animac és també el primer dia d’Animacrea, el centre d’Animac, un espai enmig de La Llotja, atractiu i obert a tothom, on trobar des de tallers dirigits per especialistes i professionals de les millors escoles d’animació, fins a una zona d’esbarjo per als més petits, i de l’Espai Kids i l’espai de projecció OpenScreen.

 

L’Open Screen és la pantalla d’Animac amb animació en sessió continua, oberta i gratuïta, situada a l’espai Animacrea, on es poden contemplar peces animades d’autors locals i internacionals per a totes les edats. Enguany una part important es dedica a peces recents d’autors i autores catalans i espanyols, també als videoclips i a les ja tradicionals sessions de curts experimentals i no narratius de darrera fornada. Una novetat d’enguany és la mostra de treballs de realitat virtual, d'entre els quals destaca el darrer videoclip de Gorillaz i altres títols de Google Spotlight.

 

La zona d’esbarjo per a la canalla es diu Espai Kids, on els més petits de la casa poden dibuixar i aprendre amb llibres i retallables dels personatges de les sèries més conegudes del moment.

 

L’espai Animacrea és possible gràcies a la participació de les escoles d’art i animació que any rere any organitzen activitats i tallers per donar a conèixer l’animació a tots els públics. Enguany participen en l’Animacrea l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol; ILERNA, Centre Integral de Formació Professional; Escola Ermengol; EASD Ondara de Tàrrega; IDEM Barcelona; CFGS d’Animació de l’Escola d’Art de Sant Cugat; Escola d’Art i Disseny Pau Gargallo; ESNE, Escuela Universitaria de diseño, innovación y tecnología; Universitat La Salle; Escola Joso, Centre de còmics i arts plàstiques; i ECIB, Escola de Cinema de Barcelona. A més, hi participen també les entitats i empreses: Biblioteca Pública de Lleida; Nus Creacions; La Trama Còmics; KUMON Lleida – Universitat; IPOP Ràdio; Mosaics Llibres; i MJC Luchon.

 

La primera jornada de l’Animac acaba amb més música.A les 23.00 hores al Cafè del Teatre de Lleida, amb una festa per a l’Animac Campus, amb més de 200 estudiants registrats vinguts d’arreu de l’Estat, amb Floex com a DJ convidat, ila sessió “Animac és la Bomba” a la Casa de la Bomba a partir de les 00.00 hores.

 

Demà divendres 23 de febrer, la mostra començarà amb un esmorzar amb els compositors musicals i el segon dia de l’Animacrea, l’Open Screen, el Market Pitch i l’Incubator. També seguiran les Portfolio sessions, un espai de trobada entre professionals i talents emergents.

 

Per la tarda, a les 16.00 hores, serà el torn de l’artista basc, que fóra líder de la mítica banda Kortatu, Fermín Muguruza, i la presentació de la seva opera prima animada Black is Beltza, projecte de llarg produït per Talka Records & Films i Setmàgic Audiovisual on la música juga un paper molt important. Black is Beltza, és una roadmovie diferent, una història de lluita i opressió, de justícia i canvi.

 

El barceloní Juanjo Sáez, conegut pels seus còmics, il·lustracionsi la sèrie de televisió Arròs covat que va obtenir un premi Ondas l’any 2010, també serà un dels convidats d’Animac 2018 demà divendres. En la conferència Així vam fer... Heavies Tendres,Sáez presentarà la nova sèrie que s’emetrà a TV3 inspirada en la seva pròpia adolescència, a les 17.00 h.

 

A les 20.30 hores, a la Sala 1 de la Llotja, es projectarà un selecció de curts de la primera època de Normand Roger, convidat especial i Premi d’Honor d’aquesta edició,

 

Per la seva part el CaixaForum acollirà demà la projecció de Where it Floods,un film del nord-americà Joel Benjamin que parla de la tossuderia cega davant una catàstrofe natural i les seves víctimes, el curtMatsu ga eda wo musubi (Una branca de pi està lligada) i Lu Over the Wall, que també es podrà veure diumenge, 25 de febrer a les 17.00 h, a la Llotja. El film guardonat al millor llargmetratge del Festival d’Annecy del 2017, estàdirigit pel japonès Masaaki Yuasa, que narra la història de Kai, un jove estudiant la vida del qual canvia quan coneix Lu, una sirena. Després de més de deu anys des del seu primer llargmetratge de culte Mind Game, el director japonès torna amb un film musical ple d’energia i passió per viure.


Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo
La Paeria - Ajuntament de Lleida

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

info@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325