Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Programa Salutacions

Salutacions

Lleida tornarà a ser l’epicentre del millor i més innovador cinema d’animació. Serà especial, perquè l’Animac celebra els 25 anys d’existència i ho farà amb un viatge pel passat, present i futur, i consolidat com un referent nacional i internacional.

Entre el 25 de febrer i el 7 de març, l’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, és la mostra especialitzada més veterana de l’estat i amb més èxit de públic. No és casualitat que ho sigui, perquè aplega a la ciutat el talent més rellevant d’una indústria potent i en permanent evolució que veu Lleida com el seu punt de trobada anual.

També serà una edició diferent, perquè no podem oblidar la pandèmia mundial que ens ha tocat viure, i per això aquest esdeveniment, que organitza l’Ajuntament de Lleida i sota la direcció de Carolina López, es reinventa i planteja una mostra híbrida, amb activitats presencials a la ciutat i també en línia a través de la plataforma Filmin, animac.cat i les xarxes socials.

Enguany, l’Animac gira al voltant de tres eixos: cultural, amb la projecció del millor de l’animació mundial, conferències i altres activitats; educatiu, amb sessions escolars, Animac Campus i tallers, i industrial amb els projectes Incubator.

Per a aquesta edició tan especial, les millors animacions dels últims 25 anys seran el fil conductor que recuperarà el passat, els records i la història, personal o compartida. Desitjo que aquest recorregut per la memòria, tan necessari sempre, ens permeti gaudir d’una programació de primer nivell que ens inspiri, que ens faci somriure, reflexionar i somiar que altres mons són possibles.

Per primera vegada en 25 anys la imatge de l’Animac no és una creació de Carles Porta, que en l’edició d’enguany rebrà el Premi Trajectòria, sinó que ha anat a càrrec de Gina Thorstensen, una artista noruega que treballa en l’animació, la il·lustració, la pintura mural, l’escultura i la realitat virtual.

Com a alcalde de Lleida, us dono una cordial benvinguda i us convido a gaudir del viatge que ens ofereix aquesta 25a edició del festival. Durant aquests dies Lleida respira i dibuixa els colors de l’animació amb el segell característic de l’Animac!

 

Miquel Pueyo París
Paer en cap

Celebrem 25 anys d’Animac!

Enguany celebrem el nostre 25 aniversari en una edició “pandèmia” híbrida, a Lleida i al ciberespai. Davant l’obligat canvi de format, celebrem el passat mirant cap a un futur online, sense perdre de vista la feliç i imprescindible presencialitat.

Visitarem el passat, el present i el futur de l’animació, reflexionant sobre el camí recorregut per aquest festival, el més veterà de l’animació a Espanya, amb un acurat programa que posa en relleu la diversitat cultural i artística.

Les nostres seccions habituals es mantenen presencialment a la Llotja i a la seu de CaixaForum, expandint-se a més per la xarxa. Filmin serà la nostra sala de projeccions virtual, online, amb abast a tot l’Estat; YouTube serà el nostre fòrum de conferències, arribant a un públic internacional, mentre que Instagram servirà de lloc més informal per a trobades i xerrades amb les i els cineastes.

En un any tan assenyalat, per l’aniversari, els nostres premis especials estan al nivell. La magistral dibuixant, realitzadora i animadora britànica Joanna Quinn recull el Premi Honorari l’any en què estrena el seu nou curtmetratge, Affairs of the Art. Adam Elliot, original realitzador australià d’autobiografies animades en plastilina com l’oscaritzada Harvey Krumpett, serà guardonat amb el premi Animation Master. A ambdós els dediquem una merescuda retrospectiva i figuren a la nostra llista Top Animac 25, elaborada per respectats escriptors, historiadors i comissaris internacionals. Celebrar el recorregut d’aquests 25 anys és també reconèixer el creador de la seva imatge, l’il·lustrador i animador Carles Porta, que recull el Premi Trajectòria i al qual el Museu d’Art Jaume Morera dedica una exposició que revisa el procés creatiu de 24 anys al capdavant de la imatge d’Animac. Ells, entre molts altres creadors, participaran en xerrades, trobades i conferències, bé en directe, bé en streaming.

Entre els llargmetratges d’aquest any destaquen Wolfwalkers de Tomm Moore i Ross Stewart, de la productora irlandesa Cartoon Saloon, junt amb pel·lícules revelació, aplaudides a festivals internacionals como la polonesa Kill It and Leave This Town de Mariusz Wilczynski o l’estrena fora d’Àsia de la filipina You Son of a Bitch d’Avid Liongoren, presentada en fase de projecte a l’Animac Incubator fa dues edicions. Per cert, enguany la secció Incubator ha rebut més de quaranta projectes, consolidant-se com una proposta i eina apreciada pels creadors.

Els curtmetratges ocupen un lloc destacat en el nostre programa ja que permeten el segell més personal i la màxima experimentació en la cerca de nous llenguatges, estètiques i tècniques. Veterans com Paul Bush, SAM o Eric Oh presenten els seus darrers films junt amb emergents com Carla Pereira o Matisse González.

Animac Campus té aquest any accent Pixar. Els estudiants d’animació gaudiran de convidats de luxe com l’oscaritzat muntador i gran director Lee Unkrich, el qual, després de 25 anys a la productora, ha dirigit Coco i Toy Story 3 entre altres títols d’èxit, o com Daniel López Muñoz, dissenyador de personatges a Soul i Up, entre altres, i Padrí d'Animac 2021.

Petit Animac conté una singular selecció en què destaquen les estrenes del migmetratge Zog and the Flying Doctors, de Julia Donaldson, llargmetratges com el mexicà Un disfraz para Nicolás, en què l’actor que li dona veu és un noi amb síndrome de Down, i el francès Calamity, sobre la infància de la famosa aventurera Marta Jane Cannary, a banda d’infinitat de genials curts per a tota la família.

Trobarem a faltar la densitat humana i la dimensió social del festival, però també ens il·lusiona existir amb el do de la ubiqüitat que ens atorga Internet i, des de Lleida, compartir els processos i l’art de l’animació amb tot el món.


Carolina López Caballero

 

Twitter

Social Media

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo

Newsletter

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

info@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325